Sunday, February 26, 2012

feeling leakage

aku memang sensitiv
sangat sangat sensitiv
terasa itu terasa ini
tapi itu dulu
skrg aku cuba sabar
simpan buat pekasam dalam hati
berkesan
air mata tak dibazirkan
tapi dulu atau skrg
aku tetap ada hati
bila dah bnyk sngt bnde yg toreh2 hati neh
sakit jugak rase
and bile dah bnyk sngt air mate simpan
takungan dah penuh
sekali tumpah,
banjir melimpah ruah

awak,
saye tahu hati awak lain
awah 'cekal'
tak main merajuk2 terasa2
but its not about it
its about
jgn kedekkut sngt perkataan maaf
sometime just that one word
can cure everything
dan awak,
saye takut satu hari nanti
bila awak sangat2 perlukan perkataan tu
org kedekut dgn awak
then u'll know how much its hurt

saye tak benci awak
sikit pon tak
tapi kadang2
sy cuma nak awak sebut
'trah, sori'
thats it


Saturday, February 25, 2012

selawat

mcm kite biase tahu
selawat nabi ni
bnyk kelebihan die

dulu
penah jadi sesuatu
yg tunjuk bahawe keyakinan atas sesuatu bnda tuh
termasuk selawat nabi neh
kadang2 pade kite
hanye datang bile keadaan betul2 memakse

mase tu aku sekeluarge balik kampung
dgn kereta lama
yg dah jual dah pon
tibe2 sampai kat tmpt yg agak2 susah nak jumpe org
kereta tu mati tgh jalan
ayah dah gelabah dah
buat itu ini tetap tak hidup2 kereta
tibe2 
mase ayah dah mcm nak cube tepon2 org yg maybe bole tolong
(last option)
ibu keluar dari kereta
tak lame lepas tu
tibe2 ibu suruh ayah start kereta
amazingly,
kereta hidup
and bole begerak mcm biase

ayah tanye,
ape ibu buat
mule2 ibu diam je
pastuh ibu ckp
ibu bace selawat 3 kali
pastuh ibu tepuk kereta tu
tp kena yakin
betul betul yakin
and aku pon yakin
semua org akan yakin dlm keadaan mcm tuh

so, kat sini
bukan nak kate yg selawat tu boleh gune
nak baiki kereta
jgn laa nerd sngtkan
nak katenye
kite kena yakin pada tuhan 
pada janji2 tuhan
yang selawat tu mmg bnyk faedahnye

dalam ma'surat
ade sebur pasal satu hadis ni
mefhumya lebih kurang mcm ni
'sesiapa yg membaca selawat ke atas nabi
10 pagi dan 10 petangnya
dia akan beroleh syafaat nabi di akhirat'

sape tanak syafaat nabi wo0

tp, bukan setakat selawat je
amalan2 lain kena jage jugak
dalam 'versus' kate
kite kena jadi 'baik' kesuluruhannya
jangan solat, tapi aurat tak jage,
puase tp solat terabai
dan seumpama dgnnye

oke sudah
sekian wassalam
=)

Wednesday, February 22, 2012

hari ni hari rabu

dah
kenapa nye pon dgn rabu??
haha
x de pape pon
-.-

hari ni lab habis awal
jadi takde tmpt laen nak melepak
memandangkan pkp tu dah mcm sarang semut
berkerumun je melepak bersantai
so,
g laa merayau cari lab komputer kosong
dah jumpe pulak,
usimwifi buat skema badak die tak kasi bukak 
laman web sosial dan sebagainya
(ayat skema lah jugak)

bosan betul betul
-________-''

btw
aku sngt respect org yg pakai tudung bawal tp pakai inner
walopuhn tudung die tak labuh lerang 60
dan aku sngt tak suka tngk
org pakai tdg bawal dgn chanteknye
tp nmpk anak tengkuk
mcm
weh, baek kau pakai skop kepale je
tak gituh??

baek panas dunie kak,
dari panas kat akhirat
=)

Believers see their sins as if they were sitting at the foot of a mountain and feared that it may fall on them, while the corrupt see their sins as if they were a mere fly that flew by their nose.

(Bukhari and Muslim)
 
dah 

tak tahu nak tulis apa sbnrnya
sekian
-.-

Sunday, February 19, 2012

huhh
penat buat muka smile sambil kata
tq awk =)

maybe sbb bufday aku hari ahad
so, ramai org on9
teerharu ramai yg wish
uuu
sangatt menghargai dan trime kaseh
walaupon cume ckp
'hb'
tnpe letak smile atau ape2 emotion
takpelaa
ade jugak inisiatif nak post kat wall aku
huhu

dah 19!!
pasti lebih matured
:D

dah tamo nanges2 tak bertempat
dah tamo baran2
dah tamo emo2 lebeh2
dah tamo cepat sngt terasa tersentuh bagai

dan 'mo' menjadI
seorang muslimah yang matang pemikiran dan tindakan
eceh
:D

TERIMA KASIH YA TUHAN
kerana memanjangkan 19 tahun usiaku
alhamdulillah =)

Saturday, February 18, 2012

berikan hidayahMU

tuhan,
berikan hidayahMU 
agar aku lebih menghargai usiaku
berikan hidayahMU
agar aku lebih dekat kepada cinta dan kasihMU
saban hariku
berikan hidayahMU ya tuhan
agar kali ini
azam di awal usia baruku
tidak sia sia ditelan masa
dan agar usia ini
menjadi tarbiah terbesar buatku
amiin.
=)

Friday, February 17, 2012

tudung labuh

aku rasa nak ckp pasal mnda ni
sbb 
hari ni
tudung aku serabut
labuh tapi tak kemas 
tak 'kewl'(cool) langsung
-_____________-''


dulu mase mule2 masok usim
skmo je aku rase cenggini
'tudung aku tak labuh,
org lain labuh2
aku jahat ke??'
huu

pastu sampai ibu ayah pon kate
'kakak ni mcm kena cultural shock je'
bila aku mntk ngan ibu nak beli tudung2 baru
yang LABOH

betul,
aku malu dgn org lain
tp aku tepk
kalo aku pakai tdg labuh,
sbb org lain,
tak guna jugak
mane ikhlasnya kalau mcm tu?
mane pahalenye kalau mcm tu?

so, sampai skrg
aku cube cari ikhlasnya bertudung labuh tu
mungkin dah jumpa sikit2
tp tak spenuhnya
masih mencuba
dan akan terus mencuba
tp alhamdulillah,
mgkn dgn care 'pengaruh persekitaran' ni
tuhan nak didik aku sikit2
perubahan, memakan masa
=)

dan bg aku,
bertudung labuh tak semestinya pakai yg lerang 60 50 tuh
cukuplaa skdr tudung tu,
tutup bawah dari dada
dan blkg jugak
tak manis laa kan kalau dpn labuh blkg terdedah
walaupon tak nmpk leher
and aku ade bc
tak ingat hadis ke ayat quran
yg perlu ditutup bwh paras dada
bukan saja depan, tapi tepi dan belakang
so. kalau dah mcm tu
bukan ke ape yg ALLAH syariatkan tu
'tudung labuh'??

so,
apa salahnya kita ikut syariat
bimbang tak mengikut nanti
mengundang dosa
=)

jadi azam umur baru nanti
termasuklah
bertudung labuh secara istiqomahnya
aminnnn
huuu

dan tambahan,
aku tak kata pon tak bertudung labuh tu jahat
tp 
kita mesti berprasangka baik,
yang bertudung labuh tu, lebih baik
=)

tamat

*td mase motivasi 
jeles betul
tngk org2 yg pakai tudung labuh kemas2 je
ajarkan laa sayee.
nak jugak mcm tu..hee



Sunday, February 12, 2012

homesick

oke mcm mengada
da umo nak masuk 19
homesick lagi kan
-_-'
bialaa, mengada pun aku
bukan kau
kehkeh

uuuuu
rindu dah ibu
rindu ayah
rindu wifi kat rumah
rindu ibu masak
tv
katil
semua2

dahlaa aku mcm blur gile
lps due minggu tak blaja
well, mang laa seminggu cuti
tp smggu sblm cuti tu blaja pon mcm tak
heheh

so,
bnyk sngt kena kejar balek
mengeluh2 gnie pon kejadahnya kan
takpe sabar2
due bulan lebih2 je lagi

chaiyok2!

dah sekian
=)
nak balik usim daaa
taknak boleh tak
=(

Saturday, February 11, 2012

damn~
its totally goood
and trueeeee
and somehow terkena btg hidung tp dah tepis dah
hehe
tsk tsk tsk



p/s:
lagu kat bawah tu bole pause kalau nak
:)

orang kate,..

tuhan sengaja memberi peluang
untuk berjumpa dgn org yg bukan untuk kita
supaya kita belajar menghargai
bila dia pergi utk org yg ditakdirkan utknya pula
dan dgn itu
kita akan cukup menghargai
orang yg benar-benar ditakdirkan untuk kita
suatu hari nanti

insyaALLAH
=)

Friday, February 10, 2012

krisis masa hadapan

mcm berat sngt bunyiknya kan
mmg berat pon
-.-'

knp,
pelik sngt ke tiba2 budak sc nak jd kaunselor
helo, 
nak faham otak manusia
tak boleh lari dari sc tahu tak?
so, doesnt it make sense?

oke aku minat bio
tp i'm really absolutely not into medic
taktahu laa knp org tua
suka sngt kalo anak2 nak jadi doktor
and
kalo tak jadi doktor pon boleh berjaya what
aku tak sanggup nak hidup hectic 
lgpon
tgn aku ni...
mcm mane nak buat kerja rumit2 mcm tu
betul,
blaja medic kerja terjamin
tp sebab aku tanak medic cukup munasabah

lepas tu pulak
ade yg kate
aku terlalu tutup mind set aku utk mnde lain
mcm fizik kimia math
well,
maybe betul
tp kite je yg tahu kemampuan kite
and aku mmg tak yakin dgn kemampuan aku
dlm bidang2 tuh
i do think about my future
and i'm not going to put it at any risk

dan sebab aku pilih kaunselor
kerja yg berkaitan dgn komunikasi 
juga sngt munasabah
well,
maybe org lain tak taw ape rasenye
bile tgn ketar2
tanpe ape2 penyakit yg disahkan doktor
doktor kata normal
heh
aku rasa aku dah mcm tak normal

so,
what can i do dgn tgn aku yg mcm ni
sbb tu aku pileh bidang komunikasi
dan mmg aku suka komunikasi

takpelah
org mmg tak akan fhm
ALLAH saje yg maha memahami
lebih baik aku tanya DIA
bantu aku ya tuhan
=/

eagle (personality test-1)

Strength                                                                            
  •  Visionary & ambitious
  •   Takes charge & authoritative
  •   Results oriented
  •  Task oriented risk taker
  •   Time efficient
  •    Goals oriented & achiever
  •    Assertive, confident, firm
  •      Fast, sharp & direct
  •      Highly organized
  •     Makes dicisions
  •     Competitive
  •     Determined
  •    High self esteem

weakness

  • Arrogant & pompous
  • Impatient
  • Demanding and forceful
  • Disagreeable
  • Intimidating & domineering
  • Overpowering
  • Opinionated
  • Pressurizing
  • Self centered
  • Stubborn
  • Low interpersonal skills
  • Low empathy
  • Less communicative
  • uncompromising
 here comes the sunshine
and i'm waiting for a rainbow
after the rain

Thursday, February 9, 2012

just cant deny

when i'm alone
i just cant deny those feeling
and now
i'm alone

this song,
really meant right now
somehow
how truth it is
i just hoping nothing
seriously n-o-t-h-i-n-g
he's no longer mine
=)
sometime
i really2 wish
you know
i do miss you damn much
but for every few second after that 'sometime'
the reality comes
knocking my head
'what i'm wishing for?
nothing right?'

yes
its totally right
=')


tempoyak ikan patin

siang ikan
-tak pandai
skip
HAHA

blend tempoyak tmbh cili api
letak ikan dlm periuk
letak sayur
tuang bhn blend td
masuk asam keping
daun kesum
garam

masak

*kuantiti bahan agk2 laa sndiri

siap

hoho
bukan nak share resepi pon
nak take note je
kut2 laa kena wat sendiri nanti
heheh

Wednesday, February 8, 2012

future, is really a big deal

pengarah dah bp kali ingtkan
cikgu2 pon
'awak kena decide awak nak g bidang ape'

basically
student tamhidi sc tech ade 5 pilihan
-fizik gunaan
-food biotech
-kimia industri
-aktuari
-financial math

kalau ikutkan tamhidi ni yg bnyk pilihan
tapi...

satu pon aku tak minat
-_____________________-'
cuma maybe food biotech bole laa consider
sbb aku minat bio
somehow org kate course tu tak market
pulak
-___________________________________________-'

aku taktaw knp
dah hampir 6 taon blaja sc
tak masuk skola rendah
tp aku nak sambung smtg yg dlm bidang sastera
'kaunseling'
ntah dtg minat dari mana
tapi series aku minat

tapi
(tapi lagi)
kalau fikir balik
mcm sia sia je laa slame ni blaja sc
dan lagi
mesti aku ketinggalan dgn org yg 
already dr bidang sastera

tapi
that is my passion
org kata
benda susah, kalau minat boleh jadi senang
benda senang, kalau dah tak minat, tak cool jugak

kalau aku teruskan sc
umpama
benda susah tambah tak minat
lagilaaa tak cooool

ya tuhan,
bantu aku
aku buntu
-.-'
apa-apa pun
menipu diri sendiri
bukan satu kesalahan
cuma mungkin
penyiksaan yg disembunyikan

bukan tak biasa
sudah cukup biasa kan?

hanya sabar itu ubat
danyakin pada ketentuannya itu penguat
dan masa itu
bakal terjadi walau lambat atau cepat

=)

Tuesday, February 7, 2012

sajasaja

dkt fb
ade org post neh
smtg bout psychology laa
tp tak semestinya betul
somehow aku suka jugak bab2 mnde neh
mcm ade sorang pakar psikologi mana aku tak ingat
dia join bidang tuh sbb nak kenal diri dia

so, 
yg aku jumpA nih pasal huruf pertama pada nama
so, huruf aku
F-fatin
A-athirah

untuk F


Punya pendirian yang teguh, tidak mudah goyah dan keras kepala.Mereka juga sukar memaafkan.Tidak setia dan amat berhati-hati bila berbelanja.



yg ni
mcm totally wrong kut
aku mcm air, mudah terpengaruh
mudah goyah ikut flow
senang sngt memaafkan
setia kutt :p
dan of coz la
TIDAK SAMA SEKALI berhati-hati bila berbelanja
kehkehkeh

tp, untuk A
mcm betul bnyk jugalah

Ramah dan murah senyuman.Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan selain bijaksana dan cerdas.Kelemahannya, sangat mudah berasa hati, dan mudah mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan perasaan marah. Meskipun begitu marahnya mudah reda.

cuma, senyuman, kadang2 murah
kadang2 tak jual langsung
haha
mudah mengeluarkan kata pedas blablabla sampai habis sangat tepat
mulut aku insuran tak kuat
tp taklaa dpn2 org
aku jaga jugaklaa hati org

so,
itu saja
tamat

hidup

hidup,
bukan semudah cerita novel
dikarang oleh akal manusia yang terbatas
ianya karangan Maha Pencipta
dan kita hanyalah
pemain layar yang menurut perintah
sepertimana sesuatu layar memerlukan aktor yg mematuhi arahan
seperti itu jugalah kita harus menurut
kerana kita hanyalah hamba
hamba yang hanya layak meinta-minta
dan
jalan cerita seorang hamba itu
sentiasa lengkap
cuma akal si hamba terlalu cetek
putus asa dgn sesuatu yg belum pasti
leka dgn kesenangan sementara
lalai dgn cinta yg diciptakan
ketahuilah
penyudah cerita kita itu pasti
dan yang menentukan hala tujunya
syurga atau neraka 
itu hanyalah DIA
dan setiap kejayaan itu perlukan usaha
usaha berbentuk amalan
amalan yg mentauhidkan PENCIPTA

Monday, February 6, 2012

dear smokers

dulu 
aku tak suka perokok
sbb 
seolah2 perokok tu tak mengharagai nyawa
dan
menyusahkan orang lain

sekarang,
aku bartambah tak suka
dan maken benci
bila

'majlis fatwa kebangsaan
atas sokongan
persatuan pengguna islam malaysia
dan pertubuhan perubatan malaysia
telah mangharamkan rokok,
sumber
institut penyelidikan dan pengajian fatwa sedunia
INFAD, USIM'

so guys
sibuk kutuk2 pompuan pakai seksi
tak bertudung
habis tu
kalau buat perkara haram saban hari
even dah tahu
bukan ke same je?
no, aku bukan nak menangkan pompuan tak bertudung pakai seksi or what
itu da terang2 salah
tapi,
sebelum taksub sangat
dgn kesalahan keterukan org lain
cermin diri dulu
kita pun manusia jugak kan?
tak pernah lari dari kesalahan

dan bila seseorang tu teruk
lalu kita kutuk
dapat apa?
dia tetap macam tu,
kita dapat dosa
so, sebaiknya
doakanlah
agar HIDAYAH ALLAH
dibuka kepada dia, kita dan kesemuanya
aminnn~

kawan lain lain

dalam hidup aku
rasanya dah banyak kawan kawan aku kenal
dan banyak jugak dah yg tak ingat
since sekolah rendah aku ada tiga
sekolah menengah dua
u, ada...eh, belom u lagi
tamhidi baru
hehe

tp dlm banyak2  tu
tak dapat lagi cari ganti pada kawan2 yg terbaek
masa sekolah menengah
yg kenal aku dalam luar
yg tahu aku kuat marah nangis merajuk mengada bagaibagai
tak ada

sekarang pon
walauppon dah ada budakbudak rumah
yg dah nak dekat setaon duk sama sama
seems like diorang tak faham n kenal aku lagi

dan selalunya
bagi aku laa
kalau kawan2 yg betol2 baek
aku akan gaduh2 dgn dia
tp spanjang kat usim
takda lagi
sakit hati pendam
buat2 lupa
sebab
bukan nak cari gaduh
tp sebenarnya
bila dgn someone tu kita dah gaduh
kita maken kenal dia macammana
apa yg dia tak suka
perangai dia dr jenis apa

dan selalunya
kawan yg aku boleh cerita masalah tu la yg aku rasa aku boleh rapat
so far,
adalah sorang dua kat usim tuh
tp
tak serapat mana

maybe semua sibuk
nak kenal hati budi masing2 pun tak sempat mana
mungkinlahkkan

apa2 pun
tiap kali aku rasa org tu sengal
tak kena dgn aku
tak serasi
aku pon fikir aku ni macammana
maybe kita pon lagi sengal dari dia kan?

kadang2 kita sakit hati dgn cara org tu layan kita
mungkin kita layan org lain pon mcm tu
so,
pendek kata
you deserve it
what goes around comes around

tp kadang2
tu ujian tuhan
jadi bersabar tu cara terbaik
tp untuk buat 'cara terbaik'
hanya org2 tebaik je mampu
aku?
kadang2 belum sampai tahap tu

kadang2 tu
bila aku sakit hati
aku senyap
jauh2 dari diaorang
tp kesian jugak
they still try to approach
rasa mcm aku selfish
atau maybe dorang taktaw pon aku sakit hati
what else can we do
manusia itu lemah
hanya ALLAH yg maha tahu

takpelah
kita tak boleh mengharap dikelilingi orang yg baik sempurna ikut citarasa
sbb
kita siapa??

tamat

Sunday, February 5, 2012

ibu tanya

once ibu tanya

'kakak, takde pakwe ke?'

heh, menyindir ke ape bu?

'takde, TAK SEMPAT'

uuu, sonok jugak bg alasan cenggituh kan

tp ibu tanye tuh
seolah2 lupe
dulu aku ade confess someone kat die
dan seolah2 paham ape yg berlaku
well,
i'm her only daughter
ans she's my only mother
and once she said
'kakak tak cakap pape pon, ibu tahu'

well,
i hope u know
i'm changed now
and i'm not looking for a 'pakwe'
but for a 'bakal imam'
that will guide me to the only path
'islam'

=)


baran

perkare paling susah
makhluk bernama fatin athirah 
nak kontrol
ialah barannye yg tak dapat disembunyikan
haha
series
sbb kalau aku marah org tu
kalau boleh aku nak die tau
br puas hati
ye dok?
heheh
tp itu perbuatan kanak2 tak matured
and aku dah cuku matured
sepatutnya da boleh control
but somehow sometime i just cant
baran mengalahkan apa
tp skrg
kalau marah
aku senyap
and i'll find someone
yg boleh jadi a good listener
pastuh
aku ulang semula
kata-kata seorang kakak usrah
'dek, kalau kite mudah sangat terase,
mudah sngt marah,
TAYAH HIDUP LAA DEK'
amek kau
so, ayat tu helps a lot jugaklah
mmg pon
kalau itu dah terase
ini nak marah
nak hidup mcm mane kan?
dan marah ni sifat syaitan
makin kite marah
makin die suke
jadi,
tak elok laa kan
sudah
sekian tazkirah pagi
hekhek
Allahummasollialasaidinamuhammad
=)

Saturday, February 4, 2012

kuantan, bandar bersejarah

eheh
sejak bila pulak kan?

sejarah bg aku
skrg ni, bila g sana
mcm feeling lebih cket
mcm2 memori datang berpusu2
yg seronok dtg dlu
yg sedih ikut kemudian
huu

takpe
kite belajar dari pengalaman dan memori2 tersebut
=)

tp ape2 pon
puas
jalan dgn family
sakit kaki
makan besar
dpt si biru dan si merah
skirt kembang baru
*skrg taknak sngt pakai jeans
ibu beli skirt akak bnyk bnyk bnyk taw!!
kate nak anak solehah
kehkehkeh
:p

oke sudah
esok nak jumpa pinut
YEAY!

uh, kpd kak najwa,
hopefully bace
sbnrnye
sy mmg nak tnye bnyk pon
tp tataw which part to start
nanti okeh
sy buat karangan bg akak bace
kehkehkeh

tamat

Friday, February 3, 2012

finally home.:DDD

:DDD
-muke bahgie sesangat
lepas berbulan bertape kat gua usim
aah
mmg gua pon
-__________-

new home
AGAIN
rasenye dah tige kali dah
aku balik cuti dah rumah baru
yg tak thn siap dah kemas pulak tuh
mcm sekelip mate je pindah

rumahnya
taklah beza mane
cume lebih complicated
membuatkan runangnye tak seluas dulu
whatever it is 
ALHAMDULILLAH

kebahagiaan berganda2 bila
esok
ibu nak ajak g kuantan
cari 'barang' baru
untuk i
hewhew
lps ni
pc kat luar
akak serah kuase kat kau sorang ye dek
kehkeh

tambah bahagia berganda
luse nak jumpe pnut
weeeee
nak jalan2

tadi
balik dgn zuli
dah rase mcm kapel
jalan due2
mase ade ehem2 dlu pon takde org teman balik
yg ni siap tolong bayar ktm bnyk2
wuuuuuu
kau mmg sonok aku buli weh
haha
btw, no heart feeling
sekadar kawan yg dipercayai ibu dan kawan sejak hingusan
itu saja
=)
sudaH
tamat.