Saturday, November 26, 2011

pintalah dgn betol^^

kalau kite nak mntk smtg nan orang
atau paling senang nak merayu masuk mane2 institut lah
ape care isi borang??
penuh ketelitian kan?
hantar tepat masa kan?
ikut je semua yg diperlukan dlm sesuatu permohonan tu kan??

jadi same lah dgn solat kite
solat tu mcm care kita nak mntk syurga dgn tuhan
kalau setakat buat nak taknak, tak complete
hujung2 waktu,
tuhan nak 'luluskan' ke permohonan tu??

aku pon susah jugak nak khusyuk
x perlu lah tipu
aku pon manusie biase
pernah ade kakak usrah cakap
'kite cume manusia biase
susah nak khusyuk dalam solat
jadi 
cube anggap 
masa solat tu
kite tengah menghadap DIA
pintalah dgn bersungguh2
luahkan segala keresahan, masalah pada dia'

itu satu care
satu lagi
cube fahmkan maksud2 ayat2 yg kita baca tu
hurm,
arab aku taklah bagos sangat
tp ia membantu lah sikit2

dlm al fatihah tu
kite meminta
'tunjukkan kami jalan yang lurus'
kemudian, dlm rukuk, iktidal dan sujud,
kita memuji2 ALLAH
dlm tahiyyat, kita mendoakan RASULULLAH
mendoakan org2 soleh
malah mendoakan diri sendiri
jadi,
pintalah dengan betol
^^
kalau kita boleh meminta dengan manusia
yang semakin kita meminta, semakin dia tak suka
dan kita akan mintak dengan penuh kesungguhan dan budi bahase
kenape kita tak boleh mintak dgn tuhan
yang semakin suka akan hamba yang meminta kepadanya
dengan kesungguhan yang selayaknya??

=)

lps tu
kadang2 kite mesti rase nak cepat je untuk siap solat
kan2??
*aku pon rase jugak, tak tipu
ade satu care
fikirkan ini,,
kalau kita mampu untuk luangkan masa berjam jam 
depan tb, internet, buku, berbual kosong
dan hal hal dunia selainnya,
kenpa perlu kita percepatkan beberapa minit
menghadap ALLAH pencipta sekalian alam??
tak sampai pon 20 minit kan
tak susah pon kan
ingatlah,
solat itu akan menjadi susah kepada orang2 yang tidak beriman
dan yang pasti
islam tidak pernah menyusahkan
=)
 
saya cuma manusia biasa
yang bnyk khilaf untuk menasihati
tapi seandainya cuma nasihat seorang manusia yg tiada khilaf diterima
maka akan berkurang malah tiadalah orang yang memberi nasihat
dan nasihat ini juga juga untuk diri sendiri
yg serba kurang dan lemah
lumrah seorang hamba
sekian
 
^_^

Tuesday, November 22, 2011

i do mean it


Can anybody hear me?
Or am I talking to myself?
My mind is running empty
In the search for someone else
Who doesn't look right through me.
It's all just static in my head
Can anybody tell me why I'm lonely like a satellite?

'Cause tonight I'm feeling like an astronaut
Sending SOS from this tiny box
And I lost all signal when I lifted up
Now I'm stuck out here and the world forgot
Can I please come down? (come down)
'Cause I'm tired of drifting around and round (and round)
Can I please come down?

I'm deafened by the silence
Is it something that I've done?
I know that there are millions
I can't be the only one who's so disconnected
It's so different in my head.
Can anybody tell me why I'm lonely like a satellite?

'Cause tonight I'm feeling like an astronaut
Sending SOS from this tiny box
And I lost all signal when I lifted up
Now I'm stuck out here and the world forgot
Can I please come down? (come down)
'Cause I'm tired of drifting around and round (and round)
Can I please come down?

Now I lie awake and scream in a zero gravity
And it's starting to weigh down on me.
Let's abort this mission now
Can I please come down?

So tonight I'm calling all astronauts
All the lonely people that the world forgot
If you hear my voice come pick me up
Are you out there?
'Cause you're all I've got!

-astronaut, simple plan

^^

hidup ni mang bnyk mnde 
yg ohsem2
salah satunye,...


dan ingat,,,,

'lelaki yg baik untuk perempuan yang baik'
*kalau kita sendiri belum cukup baik
layakke utk mengharapkan yg terbaik???

'jodoh itu di tangan tuhan'
*walau bercinta bagai nak gila,
jodoh tuhan penentu segala

'cinta itu fitrah
fitrah manusia nafsu
nafsu perlu dikawal'

sekian
^^

Tuesday, November 15, 2011

pendakian itu

actually
'the climb'
ngeh3

no topics
no idea
so,
have one more video
nice..^^


xie xie ni
=)

Monday, November 14, 2011

never give up

yes,
i'm easily touched
easily cry
even bcoz of a video
have a look
maybe u'll cry too

= ')


awesome sangat kan
tsk tsk tsk
^^

Sunday, November 13, 2011

how english is important~

hurm
post nie bukan sebab
19 hb nie aku nak muet
*tapi aku x stady pon lagi buat macam org terer padahal tuii~:D

bile ntah
aku ade donlod 'binu'
mcm browser laa
pastuh ade laa binu messenger, binu chat, binu quran, binu fb, twitter bla bla bla
bukan laa nak sngt mnde2 chat tuh
cume dlm binu tu ade library
novel2 english online
sbb tu donlod
*burok benor bunyinye-donlod
HAHA
ape2 lahh

pastuh
tibe2 kat messenger tuh
ade laa sorang mamat nieyh
say hi
aku saje je memndgkn dye org luar negara so tak kesah sngt
jawab lah 'hi'
pastuh tbe2 pnjg lahh boraknya
hurmm
he is from india
eheh
tapi bukan calang2 india laa
dah graduate
pharmacy study
english cair, 
*aku pekat, bantai je..:D

tp
yg paling menyeramkannya

'are u hindu?'
-die tanye
'no, i'm muslim'
'i'm CHRISTIAN.do you read quran daily??'
'err,, yes.why??'
'nothing.just regularly asked'
-.-
boleh pulak kan?
nak uji aku alim ke tak ke??
haha..ha~

takot jugak laahh mase tu
christian kutt tanye pasal quran
naseb lepas tu oke je
kalo tak mati laa aku nak debat pasal islam
ckp melayu ponn merangkak nak berdebat 
ni kan english
mmg memalukanlah
tsk tsk tsk

dan lagi
dia tanye,

'do u hv bf??'
-dia

'ahah, what a question.yet, no'

'haha. i thought teens a craze bout having a bf'

haha
sengal
tahu ahh kau tak teens
*dia 24

so,kat sini
bukan nak ckp 
'wuuu~mamat india ngorat aku'
atau
'wuu~aku nak ngorat mamat india'
haha
nonsense sangat sangatlahh
tak tak TIDAK
*nak cr yg puteh cket
since aku gelap bia bake jadi puteh
huahuahua
jahat gilaa
-.-
tapi,
nak ckp nye
well, bahase arab mmg penting
bahase syurga, bahase quran
dan bahase melayu
bahase ibunda
juge penting
TAPI
mcm mane nak berdakwah kalau 
jumpe dgn org speaking caerr mcm kat atas??
kalau tak pandai
mmg x ke mane lahh jihad kann
jadinya,
english is important
bukan saje dlm aspek dunia dan ilmu dunia
tp jugak dalam agama
setuju??
^^

x setuju sudah

'what r u doin?'
-dia

'noting, having a semester break.super damn bored'

'haha.dont be bored. i may help you'

erk
o_0
*sbnrnye nak try belatih speaking je nan dia
haha.jahat gunakan org.kan dah kena.padan muka
-.-

chill~
=)


nice^^

basically,
sebab untuk aku suke satu satu lagu
adalah liriknya
baru melodinya

dan lagu ini
liriknya puitis
dan sebagai bonus, melodinya juga bagus
somehow,
ianya bermaksod
tp pedulikan saje
bukan itu yg aku nak pamerkan
yet, i'm not willing to cry
bcoz of a song
eventhough it is meaningful ^^



terfaktab : 
ex hanya akan boleh jadi musuh atau kekasih kembali tapi bukan 
KAWAN BAIK.
saya tak perlukan musuh mahupun kekasih
dan saya sudah pon ada kawan baik

chill~
=)

Saturday, November 12, 2011

tudung bawal^^

hurm
bckp pasal tudung
sekarang kan dah pelbagai gaya tudung
paling famous amos, shawl lahh
dan yg dah semakin ketinggalan
tudung bawal
huu
tp sbnrnye, org yg pky tudung bawal tu cantik je
cume bg aku
walaupon aku suke tngk org pakai
tp ade perkara x best
die JARANG
 
sorilah kalau ade yg tak suke
tp itu bnde yg sebetulnye
kalau kat usim and uia pon rasenye
kami kena pakai inner tudung,
kalau pakai tudung bawal
sbb ternyata ia jarang

tahu kenapa kita disyariatkan pakai tudung??
bukan setakat nak tutup rambut,
tapi nak tutup leher
yg dikatakan syaitan paling bnyk dkt situ
sbb tu
*err bukan nak sebut blue
tp perasan tak dlm bnyk2 movie
laki suke cium perempuan kat leher bukan??
so, thats why lah kutt
*err,, dgr2 dr org ckp je~
so, kadang2 tuh
rambut ditutup
tapi leher nampak
x best kan?
huu~

dan bukan setakat leher
malah dada sekali
sebab dlm quran mengibaratkan perempuan itu ade bnyk 'perhiasan'
faham lah kan perhiasan tu ape
jadi, sebagaimana kite tutup brg2 kesayangan kite
supaya tak calar, tak rosak
macam tu lah jugak kena tutup 'perhiasan2' kite tu
kan kan kan??
^^

so, konklusinye
kalau diikutkan mmg shawl 
and tudung indon *yg aku suke pakai sbb sng -.-,
lebih tebal dr tudung bawal
aku suke jugak pashmina *tataw eja, sori
sbb die lebar~

tp,
pakai lah ape2 tudung pon
yg penting,
faham tujuannye,
faham syarat pemakaiannya
then,
kite akan rase ape hikmah tuhan syariatkan sedemikian
 
peringatan juge kepada diri sendiri
^^

"Women should not be the moon which everyone see uncovered,
but women should be the sun which makes eyes bow down before seeing it.."
 
chill~
=)

Friday, November 11, 2011

perkara-perkara kesayangan saya-.-


1. quran tafsir
*sy sngt2 mrh bile mase skola dlu budak2 junior maen ambek je
lepas tuh tak letak balek
lepas tu hilang
dulu dua tinggal satu
grr~~
takpelah, ikhlas, wakaf aje

2. sony ericsson merah yg buruk
walaupon lama, buruk, dah ada yg baru
tetap syg sbb tu hadiah ibu
skrg dkt org, bg pnjm kat die
ye, sy ikhlas
gunelah, mgkn awk perlukan
cuma satu hari saya mahukannya balik
^^

3. katil saye yg bercadar merah-cadar sekolah -.-
aah 
cadar sekolah
dari fom 1
tak rosak~bangge sbb x pena lagi brg sthn lama tu-.-
sebab die warne merah
-inspirasi stady bio -seriesly
dan sebab katil tu everything for me kat u
*katil lah meja study
*katil lah tmpt berangan
*katil tmpt menangis
*katil tmpt tidur
so,
being sedikit selfish
boleh duduk,
tp bile saye masok bilik,
fahamlah2
at least bg sy ruang, share
itu tmpt privacy
huu
sori^^

4. pencil box
pencil box tuh
kalau penoh
bnyk pen yg baru dan berdakwat
cukup pemadam pembaris segala
jadi inspirasi untuk stadi
haha
pelik sungguh
well, nobody cares
;D

5. chocolate n ice cream
kalau sy ade beli
sy susah cket nak bg org
eheh
sori
yg laen ambiklah
sbb saya fanatik dgn dua bnda tuh
hee

6. jam tgn silver
oke spnjg  hidup
jam tgn tak perna tak hilang setiap kali beli
sampai satu masa
dah tanak beli jam
sebab..AKAN HILANG
haha
tp jam silver tu
ibu bg
so, syg dan insyaALLAH tanak hilangkan
hehe

so, itulah kot
yg laen tak terfikir pulak
sbb brg2 lain mudah hilang
HAHA

wish the time return back~


ya Allah,
aku lemah
bantu aku ya tuhan
hanya ENGKAU yg maha tahu
dan pada ENGKAUlah aku berserah

-with tears
that worth nothing

i wish that time return back 
to the moment 
where i'm not growing up
to understand well
how all those things hurt.

Thursday, November 10, 2011

=)

kita dah cukup matang
untuk fikir
apa yg perlu dimarah
apa yg tak
takpelah
harapan saya termakbul 
terima kaseh
=)

saya tak kesah org nak benci saya
sebab saya tahu
saya manusia biasa
bnyk buat salah, bnyk dosa
jadi, saya terima
^^
mmg saya bnyk kurangnya
buat apa nak ego memenang diri
sebab ego tu
worth nothing


dan
what goes around comes around
kan?

saya tak faham hati orang
dan orang pun tak faham hati saya
jadi,
jangan ikut kata syaitan
yg sentiasa mahu manusia berpecah belah
takpe
mungkin salah saya
('',)

sekian
B
O
S
A
N


sekian -.-

Wednesday, November 9, 2011

the only me~

hurm
the only me
'the only daughter in family'

sometime its cool
sometime its not cool AT ALL
-.-

being the only girl
i've got everything
tak perlu kongsi2
tak perlu rebut
it just me n mom anyway
nak rebut pon dgn ibu
ahah, x perlu pon kadang2
bilik sendiri, katil sendiri
yg walaupon x besar, 
tp cukup besar untuk SEORANG

but somehow,
i'm always alone
abg dgn adek
buat hal 'lelaki' yg tak tahu ape yg seronok
-bola
-game
-angry bird -.-
*x phm lah dorang pon exited
then,
house corse
of coz , HANYA aku yg buat
kena pulak mase ibu ada bnyk tempahan baju kurung
she will be at her machine most of the time lah
so, sape yg buat kerja rumah
mestilah saye-.-
ade yg bantu??
TAK ADA
walaupon adek dgn abg ade
hurm
nak meleting pon kaum adam
azalinya bukan kaum adam yg buat semua tu kan kan

dan lagi,
mcm tak ada tmpt utk bercerita
no sister
ibu, mmg ade, tp tak same
dgn bile kite bercerita kat kakak or kawan 
jadi,
kalau ade masalah jiwa terutamanya
perap je sorang2 sampai jadi pekasam
unless
bile dah tak thn
carilah pnut ke, anep ke, izen ke, ana ke..
yg sudi mendengar
tp takkan sepanjang mase nak bebankan org lain dgn mslh sendiri kan?
so, thats why sometime its not cool to be the only girl,
 i wish
i have a sister
tp, rezki tuhan pada ibu ayah cuma kami bertiga 
jadi tak perlulah jadi hamba yg tak bersyukur bukan?

dan saya pon tak perlu lah mengeluh
tak mahu jadi hamba yg tidak bersyukur
tuhan itu kan sebaik2 tempat mengadu
yg MAHA MENDENGAR lagi MAHA MENGETAHUI
=)

lagipon
skrg sy ade jugak kakak
ramai.
semua baek2
kak ila, kak imah, kak wani, kak min
*kakak giatmara
sampai sekarang pn tetap kakak2 saye kan kan??
^^

oh lagi satu
sbb sy anak tunggal perempuan,
kadang2 sy boleh bersifat seperti lelaki
:D
tp,
sy tetap perempuan
hee


Tuesday, November 8, 2011

cahaya hati-opick


so, inilah dipanggil
lagu meruntun jiwa
=)
take a deep breath
and listen~
...........................................................................
Allah engkau dekat penuh kasih sayang
Takkan pernah engkau biarkan hamba-Mu menangis
Karna kemurahan-Mu
Karna kasih sayang-Mu
Hanya bila diri-Mu
Ingin nyatakan cinta
Pada jiwa yang rela dia kekasih-Mu
Kau selalu terjaga yang memberi segala
Reff:
Allah Rahman Allah Rahim
Allahu Ya Ghafar Ya Nurul Qolbi
Allah Rohman Allah Rahim
Allahu Ya Ghafar Ya Nurul Qolbi
Di setiap nafas di segala waktu
Semua bersujud memuji memuja asma-Mu
Kau yang selalu terjaga yang memberi segala
Back to Reff:
Setiap mahluk bergantung pada-Mu
Dan bersujud semesta untuk-Mu
Setiap wajah mendamba cinta-Mu cahaya-Mu
Back to Reff:
Yaa Allah Ya Rahman
Yaa Allah Yaa Alllah Yaa Allah
Ya Nurul Qolbi
Yaa Allah
......................................................................

Monday, November 7, 2011

just, go away~

kalau kamu datang punn
kalau kamu tegur punn
untuk buat saya rasa lebih sedih
apa gunanya??
pergilah
pergi seperti mana kamu pergi dulu
biar saya menangis
i'm used to it
and i need that tears to make me strong
believe me
i'm not me which u know last two years
and as well,
you r not the guy that i always dream about last one year
so,
just go
go with that girl who might give you
those happiness that i could never give again
maybe
we should not be friend at all

'' never mind, i'll find someone like you
i wish nothing but the best for you too
...........
sometimes it lasts in love
sometimes its hurt instead.''


tuhanku,
andai ujianMU ini belom selesai
aku tidak mengharap ianya selesai
cuma,
berikan aku kekuatan
sebagaimana ENGKAU selalu berikan,
dan biarlah
biar hati ini cuma untuk cintaMU
:')

Sunday, November 6, 2011

eh semua org ade habit lah^^

betol kan?
semua orang ade habit
aku pon
banyak
-.-

1. sometime, ade mase, aku x suke cakap dgn org.
malas senyum, mulut tutup.
walupon hakikatnye, aku bnyk ckp.
so, mase tuh,
dun care kalo org lain nk anggp mcm aku x wujud pon
sbb
i wish so, actually-.-
n kalo ade yg cube nak beckp pon
bek jgn
nanti lagi menyampah sbb aku ckp mcm x nak ckp.hee
tp habit tu slalu dgn org yg tak brp rapat
yg rapat gilaa mcm pnut or izen or ana or else,
x lah kutt
susah nak tngk saye snyp kan kan kan^^

2. bila marah
or tak puas hati
terutama dgn ibu
eheh
aku suke hntk2 kaki
sepak2 barang
baling2 brg
atau paling teruk
aku gigit bantal
bwahaha
sungguh kanak2
bukan buat2 sbb nak nmpk kiut or gedik or blablabla
tidak dan tidak
mmg azalinye mcm tuh
sorang haousemate kat U
dye nmpk mase aku mrh sbb ibu lmbt amek
bkn ape, bkn x consider jauh,
tp mule2 kate nak amek ptg
so cpt2 laa balek dari umah izen
skali malam baru sampai
itupon lepas tepon semule br tawu
naseb aku tak tecongok dpn pak guard dr ptg
tak ke sengal-.-
so, dye ckp
'ya ALLAH mcm nie rupenye budakk nie
umur da 18
ngamuk mcm budak2~'
hehe
aku kesah ape
takleh control
dah memang habit
=D

3. bila marah
dah tak mungkin nak ayu2 dah
dan aku suke
kalo org yg aku marah
tahu aku marah
ngeng kan
tp skrg, sy cube control
sbb islam kate,
org yg paling kuat, ialah mereka yg boleh mengawal marah
so, saya nak jadi kuat
^^
well, itulah kelemahan saye yg utama kot
baran dan pemarah
*ahah, beware lah
sore yg kecik nie pon bole buat telinga kau benanah(tanduk kuar)
haha
oke tak tak..=)

4. kadang2 org tngk muke saye msm
mcm sombong dan berlagak dan mengada
eheh
tp kalau nak tawu
sbnrnye saye takut
terutama dgn laki
mesty dorang kate aku kerek-.-
aku malu lah
takut
same jugak bile aku duk dpn ramai2
jadi mc ke
syair ke, nasyid ke *duludulu
mesty muka masam gile tahap dewa
pastuh org tanye,
marah sape fatin??
haha
marah kau lah, tataw lagi??
ngee
taklah,,nak marah sape pon^^..

5. kalau aku suke satu2 lagu tuh
aku akn psg/replay
sampai laa aku bosan
sbb tu, aku slalu dgr kut earphone
sbb kalau psg kuat2
kang org lain yg bosan
:D
dan satu2 lagu tu boleh dimainkan
sepanjang hari pon takpe
as long as aku tak bosan
tapi,
bile dah bosan
aku menyampah teros dgr lagu tuh
eheh
konsep tuh belom laa diaplikasikan kat org kut
tp mungkin ade
haha..jahat sungguh^.~

so,
itu je lah kutt
ade bnyk lagi
tapi tak ingat
ngee
well, habit tu lebih kepade kelemahan
memang, saye bnyk kelemahan
sbb saye manusie biase je
no need to deny it kan

itu saja
sekian^^

Saturday, November 5, 2011

kadang tuh......

kadang tuh
aku rase
aku nie pelik
perilaku pelik
x sama mcm org lain
padahal aku x suka jadi pelik
-.-
*tp ayah kate, org pelik nie cerdik
hokhok
x cerdik mane lah punn yah.-.-'

kadang tuh
aku rase
aku terpinggir
takde org suke kwn
takde org syg aku
takde org care pon yg aku wujud dlm dunie
btol lah kot, org kate
anak tgh nie pelik
PELIK lagi
mmg la aku anak tgh
sangattt tgh kutt
oke sambung,
pastuh
takde pon mcm org lain
org nak tgur2
org nak ingat2
takde dan takde
*teruknya otak-.-
tapi kadang2 jugak
aku yg suka meminggirkan diri
duk dlm bilik sorang2
tarik muke masam mencuka
alah,
bukan mo0dy
cume,,ntah
dah rase terpinggir
terus meminggirkan diri kutt
-.-

yeah saye slalu cemburu
cemburu dgn org2 yg semua suke kwn dgn dia
tp saya tahu
saya tak sebaik, sehappening, or secantek dia
so, deserve who u are lah kot

hurm..
dan sebab tu,
aku akan hargai sangat SANGAT 
orang yang baik dgn aku
yg slalu care pasal aku

uh
sifat-sifat di atas
macam 
KURANG KASIH SAYANG  je
huahua
mungkin 
sbb aku pon kurang memberi kasih sayang
naah
padan muka-.-

biarlah,
saya tahu saya tak disayangi manusia
jadi 
saya nak ubah diri saya
supaya saya disayangi PENCIPTA manusia
sbb
bila tuhan sayang, 
its more than enough kan
=)

saya je kot yg fikir PELIK
terime kaseh lah kalau ade org syg saye
uh.ckp sorang.-.-
tp yang pasti
saye syg semua -kawan familly kucing
hahax
*barang tak bp syg kot sbb tu slalu hilang
:D
bye~

n.o.t.h.i.n.g

nothing much to say
i'm bored
really really,.
-______________-

Friday, November 4, 2011

pernah???

siapa pernah khatam quran??
pasti ramai yg akan tgn
malah berkali kali khatam bukan?

dan
cukup kah dgn sekali khatam
kemudian
quran tu letak atas almari tinggi2
biar berhabuk?

bacalah
bacalah seumur hidupmu
kerana suatu masa
dia akan menjadi cahaya dalam gelap kuburmu
dia akan menjadi teman setia tatkala kamu sendiri menanti malaikat mungkar nangkir
menyoalmu
bacalah
sepertimana mafhumnya wahyu pertama turun kepada MUHAMMAD

dan selalunya
kalau kite bace buku
english lah sebagai contoh
tapi tak faham
usaha cari kamus
tapi quran
walaupon tafsir kat tepi muka surat
pernah kamu khatamkan??
pernah kamu fahamkan??
saya pon belom
-.-
jadi,
pernah terfikir tak
bila kamu kata
kamu berpegang pada quran,
kamu ikut ajaran quran,
tapi
cuma beberapa baris yang kita tahu
yg lazim disebut terutama
selebihnya?
sedang quran
mengandungi beribu-ribu baris
apa bakal kita jawab
jika seorang bukan muslim
bersoalkan hujah hukum dari quran?
mampukah kamu membela agamamu sedang kamu sendiri tidak tahu?
fikirkanlah,

tak sia-sia kita luangkan
cuma setengah jam sehari memhami maksud quran
jika dibandingkan
dengan berjam-jam yg lain untuk hal dunia bukan??

insyaALLAH, kita boleh amalkan
dan saya juga tak mahu jadi orang fasik
sekadar menasihati tapi tak melakukan.
=)

kamu tak akan tahu

kamu tak akan tahu
1.hati orang
2.perkare akan datang

kerana itu,
jgn ckp sebarangan

mungkin kadang2 kita tak suka pe org lain buat
ape orang lain suke
sebab kite tak tahu hati die
tak tahu kenape die buat mcm tu
dan mungkin
bile bnde yg same jadi kat kite
baru kite tahu kenape
dan masa tu,
seperti kite makan kate-kate sendiri bukan?
jadi
selalu-selau lah berfikiran positif
tak baik suuzzan kan??
taw ape suuzzan?
maksodnye, bersangke buruk
contoh,
once, aku ade tngk budak kat u aku
die tak bertudung laboh mcm org lain,
dan mule2, aku pon suuzzan,
x suka kat dia
padahal tak patot aku ckp mcm tu
tibe2 dpt tau,
die tu sbnrnye berasal dr keluarga yg tak betudung langsung
cuma dia yang bertudung
mase tu aku rase
aku termakan anggapan sendiri
aku mule respect die
rase terok dlu sbb suuzzan
tambhan sekarang
dia dah labuhkan tudung tutup dada
lagi aku respect
dari situ dpt pengajaran,
x semua orang sekeliling kite
ikut care yg kite suke
tp jgn cepat melatah
cepat tak suka itu ini
kite pon bnyk kurang nye kan??
=)
so, kite kene husnuzzan
haha
kan hanis??;D
arb sy tak power lagi mcm awak.hee

kedua,
perkare yg akan dtg,
tolong dan tolong
jgn ckp ttg perkare yg akan dtg dgn yakinnya
contoh
'saya tak akan suka kat dia!'
hey dude,
do you have any idea what have god wrote on your fate??
kite tak tahu ketentuan tuhan,
rezki tuhan,
jadi, jgn yakin dgn perkare yg blom terjadi
sbb tulah,
pentingnya kite berserah pada tuhan
apa2 pon semuanya kembali kepade die

jadi kesimpulannya
awas kata-kata kamu

'iman seorang hamba ALLAH tidak akan lurus
dan hatinya tidak akan lurus
sebelum LIDAHnya lurus'


take a lesson,
and learn
as what i did.=)

let bygone be bygone~

huh
i'm deleting the older posts
means
i had deleting it first in my heart and my brain
anyway, thanks to those memory
and those persons who had making up that memory
thanks a lot
i do mean it
as it make me
a new fatin athirah
which a lot more better than the past
alhamdulillah-grasias.=)

Wednesday, November 2, 2011

cuti ouh~

akhirnya..
cuti juga..
(yelah..usim bukan sng nak bg cuti.-,-)

btw
mungkin dah lmbt gle nak cter pasal usim
tp suke hati lah kan
lagipon,
x kenal maka xcinta
x cinta maka tak tulis
bila dah cinta
baru ditulis
huu

jujurnye
mase mule2 masok dule
sesangatla stress
tak pena lagi aku jumpe u dlm malaysia nie
yg kolej kediaman die
setengah jam dari u
tapi usim, itulah keunikannya
haha-.-
penat kot
tiap2 arie bgn awal
tiap2 ptg balek lewat
berebut2 naek bas
kalah rase org tawaf kat mekah nuh
kalau jatuh mang mati kene pijak
pdhl pintu bas punyelah kecik
nak buat mcm mane
semua nak duduk
aku pon takde laa nak berdiri 25 minit dlm bas yg slalu brek2 tak tentu tuh kan
inertia sangat tinggi
so, org rebut, aku rebut lah jugak
dan selalunya, usaha berhasil.huahuahua

tapi sekarang,
yang rebut2 tu lah seronok
yang kena naik bas tu lah seronok
baru rase bersyukur naik bas dapat duduk
bak kate sorang akak senior tuh
'kalau naik bas express
rase x adventure langsung
naik2 terus duduk
takde rebut2..haha..
bagoslah kak,
kalau lebih ramai org mcm akak
mesti pkck2 bas usim tu bahagia..:D

dan usim
kawasannye sangatlah luas
hujung dunie lah katekan
jadi, jarak satu bangunan ke bangunan yang lain
fewhhhh..jaoh.-.-
nak pergi library tercungap2
takot tngk library yg tersergam inDah tapi nmpk jauh dari pandangan
haha
padahal library tu punye la syiok
mcm2 aneka bilik ada
kengkwn aku suke lah pegi
aku tak.-.-
takot sbb jaooh sangat nak meredah matahari
haha
pemalas ckp je laa kan..;D

dan u mana lagi yang ada polis trafik bagai
siap uniform n motor yang tertempek besar .USIM
motor polis yang besar smart gile tu ouh
tak sangke
yelah
laluan trafik usim sentiasa sesak
dengan bas2 yang aku tak terkire sampai sekarang banyaknye
bermacam warne, rupe, dan kekuatan aircond yang berbeza
ngeh2.

dan sekarang
alah bisa tegal biasa lah
lagipon
syukur kut duk usim
dpt housemate2 dan kengkwn yang rase malu nak wat dose
ye,,mmg sepatutnye malu dgn tuhan,
bkn dgn org,
tp, in a way another, persekitaran membantu kan kan??
walaupon aku tahu, aku tak sebaik mereka
at least pengaruh baik yang positiv tu akan diserap sedikit demi sedikit
syukurlah
mungkin tuhan makbulkan doa saya
'nak masuk intek balek'
sbb persekitaran yg agak terpelihara
so, DIA campakkanlah aku ke usim
dgn persekitaran yang jauh lebih baik dari INTek
ALHAMDULILLAH..=)

so,
harap sangatlah aku tak fail dan kena buang
biarlah aku tak dpt amek psikologi keidaman tu pon
bnyk lg cabang lain yg boleh cube
dan
kite tak patot merungut
bile tuhan dah tetapkan sesuatu untuk kite
susah senang pon
tuhan je tau kenapa DIA buat semua tu
bukan hak kita untuk persoalkan
tapi biasalah
lumrah manusia, tak pernah puas dgn apa yg dimiliki
jadi, belajar-belajarlah untuk puas
dan menghargai.

sekian tazkirah tengah hari..huahuahua
:p
dan ouh
sebelum tamat
ini kegemaran sy yg baru sekarang
walaupon bukan lah bemaksod pape lagu nie utk aku
tapi, ianya syiokk dude..;)

Saturday, October 15, 2011

people~

bak kata orang,
rambut sama hitam, hati lain-lain
tp skrg rambut pon dah lain2 kaler.ye dok?=_=''

sebab hati lain-lain
citarasa lain-lain
sebab citarasa lain lain lah
org tak berebut benda yg sama
berebut orang yang sama
kan..
tapi ada jugak berebut
itu special kes lah
but i'm not that kind of 'special'
berebut?tidaklah, nak sangat, ambik.senangcerita
so,
bila dah macam tu
tolong2lahh
jaga dan hormat citarasa org lain
kalau dah tak suka apa yang orang lain suka
just senyap atau paling tidak
cakap je lah
'sowi, saya tak minat'
cukup kan?
perlu ke nak over the top sampai
'eeeeee, x best langsung'
'eeee, x smart langsung'
perlu ke nak kutuk?
tak suroh pon kau suke ape yang aku suke
for sure lah kan =_=''
jadi
konklusinya
jagalah mulut
hormat orang kalau nak orang lain hormat kita
life is simple
dont make it complicatedlah kan

seterusnye
cara tiap orang menerima itu berbeza
jadi, janganlah anggap setiap apa yang kita mahu beri
akan diterima semua
contoh,
kita pandai bercakap
nak jadi kaunselor lah katekan
(errr,, aku kot nak jadi kaunselor=_+)
tapi, sepandai-pandai kita pon
x semua orang suka
bila kita mengayat bagai panjang berjela
nak kaunseling lah katekan
cara orang menerima lain-lain
ada yang suka bercakap dalamperspektif islam
cepat lembut hati
tapi ada yang tak
tak suka bukan bermakna dia tak percaya agama
tapi itu cara dia
just belajar terima
orang sekeliling dengan sifatnya sendiri
jgn berharap
tiap orang yang dekat dengan kita
yang kita nak kawan tuh
memenuhi citarasa sendiri je
itu maknanya tak hormat cara orang lain
same dengan perkare mule-mule tadi

hurm
yup
aku pon bnyk kurangnye
tak layak nak ckp n nasihat2 mcm org bagos
tp
perluke nak tunggu manusia sebagos RASULULLAH
untuk kita menerima nasihat?
bolehke?
mungkin tak akan ada

dan oh satu lagi
tolong
saya tak suka awak buruk2kan cikgu--cikgu saya
sebab ibu saya ajar
seburuk atau seteruk mana pon cikgu tu
kita kena hormat
sebab keberkatan ilmu itu dari lubuk hati dia
saya tak pernah kata apa2 kat cikgu awak
jadi tolong
hormat cikgu saya
siapa awak untuuk tentang dia
ilmu awak jaoh lagi sedikit dari dia bukan?
sedarlah diri

-sekian-

Friday, October 14, 2011

saya suka tidur.sebab waktu tidurlah, otak tak berfikir, hati tiada perasaan.sakit.tp seolah olah x menghargai hidup bukan?astaghfirullah.=_=".yang stress dan tiada kegembiraan.

Thursday, October 13, 2011

done

such a release.fewh.say n0 m0re to muet speaking.:D(gelak puas hati).tajuk yg memberansangkan, point yang melegakan.wink2.

Monday, October 10, 2011

just

it just to0 much to see, to0 hurt to feel, to0 silly to think and to0 n0thing to care of.=).please, do respect others, and they will respect you even more.

Thursday, October 6, 2011

sudden thought

hurm,
nie sekadar fikiran aku je
yang merewang-rewang tak de hale tuju
bile tengok itu ini,
tak rase ke mcm bile becinte tuh menyusahkan
even menyiksakan kadang2
1. kena jage hati orang, yang kadang2 org tak jage pon hati kite
2 cemburu bagai sana sini
3. siksa jiwa raga menanggung rindu
4. gaduh sampai nanges2 bengkak mate
dan yang paling siksa
5 bila CLASH secare tak rela
oooohhhhh horrible!

oke
aku bukan cakap nie'sebab nak mengungkit
atau mengutuk
atau nak memenangkan n membangge diri since aku tak bercinta skang
atau aku tanak becinta
atau aku terlalu alim sampai tolak tepi cinta manusia
oh memanggg tidaklah sampai mcm tuh
just terfikir
dan aku pon dah rase perkare2 di atas
sbb tu aku tahu

n bile compare nan skang
jage hati sendiri je
nak jeles pon tak perlu
gaduh nan sape pon takde
see??
well
sume benda ade pros dan cons
yang atas tu cons, banyak
pros dye pon bnyk jugak
macam..
bahagia
berbunga-bunga
ade org care
ade org sayang
untunglah kan??

huu
tak perlu nak terasa2
aku bukan kate sape2 pon
n walopon aku tahu suner bnde2 tu
aku tetap teringin nak rase sumer tu balik
fitrah manusia
mane boleh elak
sakit macam mane pon
bnde tu tetap fitrah, jadi tak mengahalang pon sesebuah cinta tuh
lumrahlah
kita bukan di syurga utk bahagia sentiasa
ye dok??
tapi sekarang bukanlah,
nak bg hati berehat
rehat dari perjalanan yang penat

haha
udahle
nak pegi fikir care nak amek sabun lifeboy yg jatuh dlm lubang jamban
oh sungguh yeakkk
fine, aku bukan nak gune semule sabon tuh
just tanak bg jamban sumbat

malang sungguh kene mengadap lubang jampban tuh
untuk tujuan yang bukan sepatutnye
+_+

Tuesday, October 4, 2011

saya berkongsi nama pangkal dgn 3 kwn dlm kelas-fatin.dan 'athirah', kaum adam tak tahu.mereka pnggl raub.=_=".dan td, 'dia' br tahu.'oh...athirah'(sambil tersenyum lebar.).dan sepnts kilat, hati dan jantung berdegup kencang.tidak, sy hanya terusik bukan mghrp.:)

Saturday, October 1, 2011

nonsense~

syes, not in the mood of studying
walopon mnggu dpn ade KUIZ BIO
TEST MATH
TEST ARAB
oke fine
org laen dah nak abes final exam
aku maseh bertest-test lagi
oh usim..=,=''

org2 kat rumah nie plak
sume kuat-kuat stady
kadang2 jadi pressure ble tngk org laen khusyuk sngt mengadap buku
tapi aku x taw nak watpe
bagos gile tahap kritikal kan?
eheh

hurm,
saje nak cterlaa kan
ade sorng mamat nie
dye kacak lah jugak
kemas lah jugak
penasyid
qari
berkepimpinan
dan kegilaan ramai
baru2 ni plak saham dia maken naek as dye bernasyid
syes best suare
dan malangnye,
aku pon minat dye
oh sangat malang
=_=''

ade pros and cons dr perkara tersebut
yang bagosnye
bile aku dah suke org lain,
maknenye aku dah lupekan org lame
great.awesome.lega lah kau kan?
yang x bagosnye
aku x suke bile mcm aku yg terkejar-kejar
well, i know, i'm no beauty queen
tp kan, ego tetap tinggi menggunung
buat ape nak rebut2
padahal ape lah sangat pada dia
manusia jugak kan?
dose bnyk jugak kan?

so, ambil keputusan
baek utamekan cinta tuhan
cinte manusia, x berbalas, kite sakit,
tapi,
cinta tuhan,
makin kita cinta DIA, makin DIA sayang kita
kan kan kan??
huu

mmg x nafikan
kadang2 cemburu gile
tengok orang-orang yg sedang bahagia berbunga-bunga
sbb once,
aku mcm tu,
tapi..
huh
tak mengapa
tak perlu dingkit cerita lama
ketentuan tuhan tu, mesti ade hikmahnya
cuma perlu tunggu masa
kan dah dijanjikan,
peremuan yang baik, untuk lelaki yang baik

sudahlah
biology, wait there.i'll come to you later.
gahAHA
bye~

Friday, September 30, 2011

jangan risau

jangan risau, sedih kamu yg x difahami manusia, sentiasa didengari tuhanmu.biarlah, cinta tuhan itu kan lebih bahagia.=').bila waktunya datang, bersyukurlah, dan ttkala kamu goyah menunggu waktu, kembalilah pada tuhanmu.sesungguhnya dia maha berkuasa atas segala sesuatu.

Sunday, September 25, 2011

Saturday, September 24, 2011

3 kata, utk 3 manusia

1. ustaz, apa salah kami? 2. bile awk nak bayar hutang saya?saya da hampir gersang k0t.=_=" 3. oke, sy suke awk.tp ramai lg yg suke awk.so, i just h0ping n0thing.d0nt worry, i w0nt disturb you. stuck in usim, having muet seminar, making me having n0 holiday.'awesome~'

Thursday, September 22, 2011

tak baik tawu?

x baik taw syak wasangka kat org. mmg, kte pelik n syak wasangka tu lumrah la sbb otak manusia akan bg respon dgn cpt, tp berada kat tmpt org yg disangka buruk 2, sadis w0h. syes, korang, sy trase. sbb so far, sy x pena p0n buat mcm 2. mcm 2 rupenye kawan.~

Wednesday, September 21, 2011

nak kate, katelahh~~

oke fine
dah nak dekat tige kali maen delete undelete blog nie
x kesahla
nak kate, katelahh
aku x susahkan sape2 pon nak maen undelete blog neyh
eheh
oke liqa' arab kol 9
skang 8.58
bagoslahh
ngadap mnde nie mang x abes
hee

bersambung nanti!~

Tuesday, June 28, 2011

Oh tayahla marah.-.~

Sy rase rndu blog nie
rase rndu nk ngarut2 meluahkan rasa hati yg kian membeku.cewah.jiwang.=.=
jadi, rasa mcm x menyusahkan org laen pon kot kalo nk smbg blek ceritera hidup kat blog ni.huu.
Slaku plaja usim yg x betudung lboh n x ada kelas, layaklah kiranya aku gnekan itenet tanpe wayar di fon yg x bp cnggh di kelapangan waktu ini.haha.amek.
Meroyan Rndu nk wat karangan.yek2.
Jadi, dgn ini, blog pnoh sentimentel akan disambung semula, dgn peraturan yg sama tp sdkt diolah kata, 'nak baca sila, tak nak baca blah.'
haha.ganas tp bermakna.;D
dan oh, kiranya sy terlupa, bahawa kelas akan bermula jadi itu saja.
Syukran.(usim laa katekan.hak2.wek2)